SakkjátszóházA 2000. évi Országos Gyermek- és Ifjúsági Népi Kézműves pályázaton tanítványaim I. díjat nyertek a gyapjúból szőtt táblából és a házam előtt álló nyírfák legallyazott ágaiból faragott sakkbábukból álló sakk-készlettel, a gyermekjáték-kategóriában.
Példa arra, hogyan lehet a természetes anyagokkal és a kézműves technikákkal mai igényeket kielégítő, esztétikus játékot előállítani.
Pályamunkánkat azonban nem kiállítási darabnak szántuk: elsősorban használjuk, játszunk vele, s a nyilvánosság előtt „Játszóházat” is tartunk, ahol egy- illetve kétlépéses mattfeladványok kirakásával adunk feladatot a körénk sereglő nézőknek, akár külföldieknek is, lévén a sakk nemzetközi nyelv.
(Kicsi, beszélni nem tudó gyerekek, akik a sakkhoz sem értenek, ölelgetni és simogatni jönnek oda a bábukat.)
A leggyorsabban helyesen lépő apró mézeskalács királyt vagy lovat kap jutalmul.

A képen épp a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum gyermeknapi játszóházában vagyunk, de „szerepeltünk” már a Budai Várban a „Mesterségek Ünnepén”, Az új Nemzeti Színházban, a Gyulai Körösvölgyi
Sokadalomban, Szegeden a Móra Ferenc Múzeumban,
Abádszalókon, Dánfokon, Szabadkígyóson is:
 - iskolákban

 - vállalati ünnepeken
 - sportnapokon
 - üdülőközpontokban
 - táborokban
 - strandon
 - művelődési ház-avatón
 - nevelési konferencián
 - diáknapokon
 - ifjúsági találkozókon
 - sakkversenyeken
 - idősek otthonában
 - gyermekotthonban és büntetésvégrehajtási intézetben
 - stb.

Játszhatunk rajta mattadó-versenyt, négykezest és sok egyéb érdekes, fejlesztő játékot – korhatár nélkül.
A játékot – a helyszíntől és a feladattól függően – vagy a tanítványaimmal, vagy a fiammal vagy egyedül vállalom, illetve a nézők bevonásával szervezem.

Rajzszakos tanár vagyok, iskolánkban, a békéscsabai „Esély Pedagógiai Központ”-ban a művészti nevelés tantárgyat tanítom. Megyénkben 10 év óta zajlik a hasonló iskolatípusba járó gyermekek Megyei Sakkversenye, amelyet kezdeményezésemre iskolánk indított el.
Népi játék- és kismesterség szakoktatói végzettségem van, s ezen belül népi játszóházvezetői végzettséget szereztem.